duminică, 25 noiembrie 2007

Cât de bine îi merge agriculturii europene?

Care este starea de sănătate a politicii agricole comune? Sectorul este pregătit să răspundă noilor provocări şi oportunităţi?

Cum abordează politica agricolă comună (PAC) noile provocări la adresa mediului - schimbările climatice, gestionarea apelor şi protejarea biodiversităţii? Este capabilă să beneficieze de pe urma avantajelor pe care le oferă biocarburanţii? Şi cum a fost afectată de extinderile succesive ale UE?

Comisia Europeană face un control al stării de sănătate a politicii agricole comune. Acest bilanţ este util pentru a identifica măsurile care pot îmbunătăţi situaţia agricultorilor, protejând totodată interesele consumatorilor şi ale contribuabililor.

Această evaluare va avea în vedere trei aspecte principale:

  • simplificarea sistemului de plăţi directe către agricultori (în baza căruia ajutoarele nu mai sunt legate de producţie);
  • adaptarea măsurilor de intervenţie ale UE (de exemplu, cotele) la situaţia economică actuală;
  • o mai bună protecţie a mediului cu ajutorul tehnologiilor moderne şi stimulentelor şi finanţarea acestor măsuri.

Proiectul se bazează pe reforma PAC din 2003, care a modificat sistemul de sprijin comunitar în sectorul agricol – agricultorii au libertatea de a produce în funcţie de cererea consumatorilor, agricultura UE devenind astfel mai competitivă. „Controlul stării de sănătate” al PAC se înscrie în acest proces de modernizare.

„Pornim de la o politică agricolă comună modernizată şi mult îmbunătăţită, care nu mai seamănă de mult cu vechea imagine caricaturală, atât de populară”, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură. „Agricultorii au libertatea de a lua propriile decizii ca răspuns la semnalele pieţei, au obligaţia de a respecta standarde stricte privind protecţia mediului şi bunăstarea animalelor, iar surplusul de alimente atât de blamat aparţine deja trecutului. Dar acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe lauri.”

În prezent, Comisia intenţionează să lanseze o consultare cu părţile interesate şi va organiza două seminarii pentru a deschide dialogul. În baza rezultatelor acestui dialog, Comisia va formula propuneri legislative concrete în primăvara lui 2008.

Sursa:Comisia Europeana

Niciun comentariu: